Kitap fuarları kitapseverler için bir şölendir. Bu fuarları şölen yapan pek çok şey var: Severek okuduğu yazarları görmek, onlara kitaplarını imzalatarak onlarla sohbet etme imkanını bulmak; sevdikleri yazarların söyleşilerine katılarak onları dinlemek; yeni çıkan kitapları görmek, onlara dokunmak; fuara özel fiyatlarla kitap almak gibi daha pek çok şey…
Antalya’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen kitap fuarı belediye eliyle düzenlenen kitap fuarları arasında önemli bir yere sahip. 13 yıldır sürdürülüyor olması da gerçekten takdire şayan bir durum. Bence bu tür faaliyetlerin yerel yönetimlerce yapılması en doğru olanı. Belediyeler, imkânlarını bu tür kültürel faaliyetler için daha çok harcamalıdırlar. Zira “şehir” demek kültür demektir. Kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak bence belediyelerin en asli görevlerinden biri olmalıdır. Muhittin Böcek Beyin Konyaaltı Belediye Başkanlığı döneminde başlatıp Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de bu kültür hizmetine azimle devam ediyor olması gerçekten takdir edilmesi ve örnek alınması gereken bir davranış. Kendilerini bir kitapsever ve yazar olarak kutluyorum ve devamını bekliyorum.
Öncelikle Antalya Kitap Fuarı’nın başarılı bulduğum yanlarından bahsedeyim. Kitap fuarının şehir merkezine yakın olması, herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde bulunması Antalya Kitap Fuarı'nın artılarından biridir. Ünlü, ünsüz her yazarı için belediyenin bayrak flama hazırlaması yazarların fuara aidiyet hissetmesini sağlayan önemli bir uygulama. Fuar alanında anonsların belirli aralıklarla tekrarlanması ve ses düzeninin sağlamlığı da gerçekten takdir edilmesi gereken bir durum. Böylesine toplu katılımların olduğu bir yerde temizlik ve hijyen daha dikkat çekici bir hale geliyor. Bu bakımdan da belediyenin bunu başarılı bir şekilde sağlaması gayet güzel.
Bir yazar olarak ben de okurlarımla bu kitap fuarı vesilesiyle buluşma imkânı buldum. İlginin yoğunluğu hoşnut etti. Ama bütün bu güzelliklerin yanında içten ve dıştan bakabilme imkânına sahip biri olarak tespit ettiğim birkaç sıkıntı da dikkatimi çekti. Bunları da ilerleyen yıllarda daha iyi ve güzellerinin yapılmasına katkı sağlayacağını düşünerek paylaşmak isterim.
Öncelikle bana göre bir kitap fuarının değerini, niteliğini belirleyen en önemli şey, kitap fuarına katılan yayınevlerinin sayısı ve çeşitliliğidir. Bu organizasyonun başında olan kişi bu işin bir kültür hizmeti olduğunu bir an olsun aklından çıkarmamalıdır. Kültüre hizmet edilirken parti, siyasi görüş, ideolojik yaklaşım gibi ayrıştırıcı unsurlardan şiddetle kaçınılmalıdır. Zira herkesi kucaklamak her inanca, her siyasi görüşe aynı mesafede kalarak bu çeşitliliği zenginlik olarak görmek gerekiyor. Eğer sadece belli bir partiye yakın, belli bir siyasi görüşün temsilcisi yayınevleri ve yazarları çağırırsanız bu insanları rahatsız eder, onlar kendilerini siyasi propagandanın nesnesi olarak görmeye başlar ki, bu kültürel kalkınma ve gelişmeyi sekteye uğratır. Ülkenin bölünmez bütünlüğüne ve varlığına kastedenlerin dışında her fikirde yazar ve her tür yayında bulunan yayınevleri davet edilmelidir. Belediye vatandaşına hizmet götürürken nasıl partili, partisiz ayırımı yapmadan eşit hizmet götürüyorsa bu kültür faaliyetinde de aynı anlayış çerçevesinde hizmet vermelidir.
Yayınevlerine ayrılan yerlerin standart bir ölçüsü olmalı. Bir yayınevine 36m2 yer verirken bir diğerine 6m2 yer vermek doğru değil. Eşit şartlarda her yayınevi ürünlerini okurları ile buluşturma imkânına sahip olmalıdır.
Fuar salonunun girişine dev ekranlar kurularak o gün imzası ya da söyleşisi olan yazarlar bu ekranlarda gösterilmeli, bir diğer ekranda katılan yayınevleri ve onların ürünleri hakkında bilgilendirmeler yapılmalıdır.
Fuarın takvimi de iyi belirlenmelidir. Bu kadar zahmet ve emekle hazırlanan bir organizasyonun olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi ve kitapseverlerin daha çok katılım sağlayabilmesi için uygun aylar tercih edilmelidir. Bence bahar ayları bu faaliyet için en uygun aylardır.
Bu haftalık kitap fuarı ile ilgili tespitlerim bu kadar. 3 Aralık 2023 tarihine kadar sürecek olan bu dev kültür hizmetinden tüm okurların, kitapseverlerin, vatandaşların çokça yararlanmasını isterim. Fuarın son hafta sonu olan 2-3 Aralık tarihlerinde de Kesit Yayınları standında kitaplarımı imzalamaya devam edeceğim. Herkesi beklerim efendim… Kitaplı günlerimiz çok olsun…